FAQ

Algemene FAQ

Je zal de gekozen zelfafnamekit uiterlijk 5 werkdagen na het plaatsen van je bestelling ontvangen.

SOA analyses

Een soa – kort voor seksueel overdraagbare aandoening en ook wel geslachtsziekte genoemd – is een infectie die je o.a. kan oplopen bij onbeschermd seksueel contact. Met onbeschermd seksueel contact – ook risicocontact genoemd – bedoelt men vaginale, anale of orale seks zonder gebruik van een condoom. Het risico is groter bij wisselende seksuele contacten, maar ook bij (korte) opeenvolgende monogame relaties kan je besmet raken bij risicocontact. Gezien niet elke soa (meteen) klachten geeft, kan je besmet zijn zonder dat je er iets van merkt. Dit betekent ook dat je partner besmet kan zijn terwijl deze geen symptomen heeft. Het is daarom aan te raden om je niet alleen na een risicocontact te laten testen, maar ook preventief wanneer je met een nieuwe partner graag zonder condoom zou willen vrijen.

Hoewel de naam doet vermoeden dat een soa uitsluitend via seksueel contact kan worden doorgegeven, kan je ook op andere manieren besmet geraken: contact met bloed (gedeeld gebruik van injectienaalden, tandenborstels of scheermesjes, of bij prik- of snijaccidenten), overdracht van moeder op (ongeboren) kind en gedeeld gebruik van textiel.

Voor meer informatie verwijzen we je graag naar de website van Sensoa: https://www.allesoverseks.be/besmetting-met-soas.

Een condoom biedt momenteel de beste bescherming tegen de meeste soa’s (maar niet allemaal). Dit geldt vooral voor soa’s die overgedragen worden via contact tussen lichaamsvloeistoffen – sperma, vaginaal vocht, bloed – en de slijmvliezen. Een condoom biedt onvoldoende bescherming tegen die worden overgedragen door huid-op-huid contact. Voor meer informatie verwijzen we je graag naar de website van Sensoa: https://www.allesoverseks.be/bescherming-tegen-soa-veilig-vrijen

Een besmetting met chlamydia of gonorroe kan zonder symptomen verlopen. Je partner kan dus drager zijn van een soa zonder het zelf te weten, waardoor je zelf bij onbeschermd seksueel contact ook besmet kan worden. Voor meer informatie verwijzen we je graag naar de website van Sensoa: https://www.allesoverseks.be/symptomen-van-soas..

Bij elk onbeschermd seksueel contact loop je opnieuw het risico een soa te krijgen, zelfs als je deze in het verleden al hebt opgelopen en hiervoor behandeld werd. Een eerdere infectie maakt je dus niet immuun en beschermt je dus niet tegen een nieuwe soa.

Elk onbeschermd seksueel contact – vaginaal, anaal of oraal – met een nieuwe partner vormt een risico op een besmetting met een soa. Gezien je de eerste twee weken na een besmetting toch nog negatief kan testen, wordt er aangeraden om je ten vroegste 14 dagen na het risicocontact te laten testen.

Er zijn ook andere redenen om je te laten testen, bijvoorbeeld wanneer je met je nieuwe partner graag zonder condoom zou willen vrijen. Voor uitgebreide informatie rond nood tot soa-testing verwijzen we je graag naar de website van Sensoa: https://www.allesoverseks.be/soa-test.

Op basis van het type risicocontact selecteer je de relevante zelfafnamekit(s). Na online betaling wordt de zelfafnamekit verstuurd naar het door jou opgegeven adres. Elke kit bevat eenvoudige instructies en het nodige materiaal voor staalafname in overeenstemming met de recentste richtlijnen van Domus Medica, de wetenschappelijke vereniging van huisartsen in Vlaanderen. Tevens zal je een codekaart ontvangen welke je later nodig hebt om jouw resultaat te kunnen raadplegen. Afhankelijk van het type kit zal het om een wisser – in een tube – of een urinestaal – in een potje – gaan. Na afname schrijf je de datum op het potje of de tube en steek je deze volgens de instructies in de bijgeleverde retourenvelop. Maximaal 5 werkdagen na het versturen van de retourenvelop zullen de resultaat beschikbaar zijn op www.humatest.be/resultaat. Opgelet: jouw resultaten kunnen uitsluitend geraadpleegd worden door jouw persoonlijke code op te geven.

Seksueel overdraagbare aandoeningen zijn een gevoelig onderwerp en wij hebben er alle begrip voor dat niet iedereen zich er comfortabel bij voelt om risicocontacten te bespreken met een zorgmedewerker om zich te kunnen laten testen. Wij willen je daarom de mogelijkheid bieden om je zo discreet mogelijk te laten testen op soa’s. Zo zal de kit verstuurd worden in een blanco verpakking zal onze bedrijfsnaam niet weergegeven worden in het betalingsoverzicht van jouw rekening.

Om dit vlot en correct te kunnen laten verlopen hebben we wel enkele gegevens van jou nodig. Deze worden echter niet permanent opgeslagen en zijn slechts toegankelijk voor een beperkt aantal medewerkers (bv. de persoon die de kit laat samenstellen om naar jou te versturen). De labomedewerker die jouw staal analyseert, zal echter op geen enkele manier kunnen nagaan dat het om jouw staal gaat. Tevens willen we erop wijzen dat alle medewerkers verbonden aan het labo – en dus niet enkel de artsen – gebonden zijn aan het beroepsgeheim. Om zo transparant mogelijk te zijn betreffende de verwerking van jouw gegevens geven we hieronder een woordje uitleg waarom we deze gegevens nodig hebben.

Naam en adres: aangezien we ervoor moeten zorgen dat de zelfafnamekit bij jou terechtkomt, hebben we deze gegevens nodig om hem naar jou te kunnen versturen. Zoals eerder vermeld zal de kit in een blanco verpakking verstuurd worden zodat de inhoud van jouw bestelling voor niemand zichtbaar is.

Geboortedatum en geslacht : gonorroe is een meldingsplichtige infectieziekte. Dit betekent dat het laboratorium wettelijk verplicht is om elk positief resultaat voor gonorroe te melden aan het agentschap Zorg & Gezondheid. Bij zo’n melding moeten minimaal volgende gegevens van de betrokken persoon doorgegeven worden: geboortedatum, geslacht, postcode en/gemeente (welke ook nodig zijn voor de verzending van de zelfafnamekit). Indien je positief test op gonorroe, heeft het labo deze gegevens dus nodig om wettelijk in orde te zijn. Weet echter dat er geen andere gegevens – zoals jouw naam of volledig adres – doorgegeven zullen worden. Meer informatie over meldingsplichtige infectieziekten kan je terugvinden op https://www.zorg-en-gezondheid.be/overzicht-infectieziekten-en-bijhorende-richtlijnen.

Rijksregisternummer: in principe moet het labo alle laboresultaten ter beschikking stellen aan andere zorgmedewerkers (dit gebeurt via het digitale platform COZO). De patiënt heeft echter het recht om ervoor te kiezen dat bepaalde gegevens niet gedeeld worden via COZO. Het laboratorium mag dus afzien van de plicht om resultaten door te sturen naar COZO als de patiënt hier specifiek om vraagt Als je toch zou willen dat jouw resultaten beschikbaar worden gesteld voor andere zorgverleners, hebben we jouw rijksregisternummer nodig.

 

 

Je zal de gekozen zelfafnamekit uiterlijk 5 werkdagen na het plaatsen van je bestelling ontvangen.

Chlamydia en gonorroe kunnen zich niet enkel genitaal nestelen, maar ook anaal en in de keel (en kunnen ook via deze weg worden doorgegeven). De test die je nodig hebt, is dus afhankelijk van het risicocontact dat je gehad hebt. Het is dus perfect mogelijk dat je meer dan een testkit nodig hebt.

In principe is de regel: elke plaats waar jouw lichaamsvloeistoffen of slijmvliezen contact hebben gehad met de lichaamsvloeistoffen of slijmvliezen van een ander persoon, laat je best testen. Gezien dit geen eenvoudige bewoording is, kan onderstaande tabel je mogelijk helpen om de meest geschikte kit(s) te kiezen:

 

Type seksueel contact

Ik ben:

Gever

Ontvanger

Vaginaal

Genitale soa (penis)

Genitale soa (vagina)

Anaal

Genitale soa (penis)

Anale soa (unisex)

Oraal

Orale soa (unisex)

Genitale soa

Type seksueel contact

Ik ben:

Gever

Ontvanger

Vaginaal

Genitale soa (penis)

Genitale soa (vagina)

Anaal

Genitale soa (penis)

Anale soa (unisex)

Oraal

Orale soa (unisex)

Genitale soa

 

PCR test

Voor de opsporing van chlamydia en gonorroe maakt het labo gebruik van een PCR-test (polymerase chain reaction), ook wel NAAT (nucleic acid amplification test) genoemd. Deze analysetechniek detecteert het DNA van deze soa’s indien zij aanwezig zijn in jouw staal..

 

 

Gevoeligheid

Specificiteit

Chlamydia

Urine: 100%

Wisser: 96.0%

Urine: 99.7%

Wisser: 99.7%

Gonorroe

Urine: 100%

Wisser: 100%

Urine: 99.8%

Wisser: 99.3%

 

Gevoeligheid: de kans dat de soa door de test gedetecteerd wordt als deze bij jou aanwezig is. Hoe hoger het percentage, hoe beter de test deze opspoort.

Specificiteit: de kans dat het resultaat van de test negatief is wanneer de soa niet aanwezig is in jouw staal. Hoe hoger het percentage, hoe specifieker de test en hoe kleiner de kans dat de test positief reageert op een andere molecule dan de ziektekiem.

 

Je ontvangt jouw resultaten max. 5 werkdagen nadat je jouw staal verstuurd hebt. De resultaten zullen uitsluitend met de unieke code die je bij je testkit ontvangen hebt, beschikbaar zijn op www.humatest.be/resultaat. Na 10 dagen worden ze automatisch verwijderd..

Je ontvangt jouw resultaten max. 5 werkdagen nadat je jouw staal verstuurd hebt. De resultaten zullen uitsluitend met de unieke code die je bij je testkit ontvangen hebt, beschikbaar zijn op www.humatest.be/resultaat. Na 10 dagen worden ze automatisch verwijderd..

Aangezien we jouw staal steeds voor twee verschillende soa’s testen, zal je steeds twee resultaten ontvangen (voor elke soa afzonderlijk). Er zijn steeds twee antwoordmogelijkheden:

·       Negatief: goed nieuws, de ziektekiem werd niet teruggevonden in jouw staal.

 ·      Positief: de soa in kwestie werd gedetecteerd, je bent hiermee besmet geraakt. We raden je sterk aan om contact op te nemen met je vertrouwensarts om een behandeling te starten.

Geen nood: zowel chlamydia als gonorroe zijn gelukkig relatief makkelijk te behandelen. Hiervoor neem je best contact op met je vertrouwensarts zodat deze een behandeling met antibiotica kan starten. Mogelijk heb je momenteel nog geen klachten en/of ben je beschaamd om hierover met een arts te praten. Weet echter dat een onbehandelde soa op lange termijn ernstige gevolgen kan hebben, zoals onvruchtbaarheid.

Bijkomend breng je best iedereen op de hoogte met wie je recent onveilig seksueel contact hebt gehad: zij lopen immers het risico ook besmet te zijn. Zij laten zich daarom best ook testen, houd er wel rekening mee dat dit best niet eerder dan 14 dagen na het onveilig seksueel contact gebeurt om een vals negatief resultaat te vermijden. Je vertrouwensarts kan je helpen om hen – indien gewenst – anoniem te contacteren.

Haaranalyse voor alcoholmerker ETG

De analyse wordt standaard uitgevoerd op 50mg haarstaal, wat overeenstemt met een haarsegment van 3cm, afgeknipt tegen de hoofdhuid (‘penseeldikte’).

 

De hoeveelheid gedetecteerd EtG in haar geeft een indicatie over de mate waarin alcohol werd geconsumeerd tijdens de voorgaande maanden.

·       Een concentratie lager dan  5 pg/mg EtG in het proximale hoofdhaarsegment met een lengte van 3 cm tot 6 cm indiceert geheelonthouding of sporadisch alcoholgebruik.

·       Een concentratie hoger dan of gelijk aan 5 pg/mg EtG in het proximale hoofdhaarsegment met een lengte van 3 cm tot 6 cm suggereert sterk herhaald alcoholgebruik.

·       Een concentratie hoger dan of gelijk aan 30 pg/mg EtG in het proximale hoofdhaarsegment met een lengte van 3 cm tot 6 cm wijst sterk op chronisch overmatig alcoholgebruik. 

De ETG in haar test op onze website www.humatest.be is niet rechtsgeldig. Deze test dient enkel en alleen puur voor informatieve doeleinden.  Indien je je soms afvraagt of je te veel alcohol drinkt en je wilt weten wat het niveau is van je alcohol inname, dan is zo'n test heel nuttig. Misschien doe je mee aan Tournée Minérale en zoek je naar een manier om het proces op te volgen. Ook dan is zo'n test heel handig. 

Indien je het resultaat van de test in de rechtbank wenst te gebruiken (dus rechtgeldig wilt inzetten) , is het nodig om de afname te laten doen in 1 van onze afnamepunten. Een informed consent dient ingevuld en ondertekend te worden door jou, er worden foto’s genomen van jou, en de afname wordt door een verpleegkundige gedaan. Het is in geen geval toegestaan om zelf een haarstaal binnen te brengen. Het haar, dat wordt afgenomen door een verpleegkundige, wordt na de afname verzegeld.

Je kan een afspraak maken via het telefoonnummer dat op de website van Eurofins Clinical Diagnostics vermeld staat. Zie link (Afspraak maken voor Afname haarstaal - Eurofins | Clinical Diagnostics (eurofins-clinicaldiagnostics.be) . U wordt dan uitgenodigd in 1 van onze afnamepunten.

 

Om het tijdsvenster waarin kan worden teruggekeken vast te leggen, wordt gerekend met een groeisnelheid van 1 cm/maand. Bij analyse van een segment van 3 cm (hoofd)haar wordt dus gesteld dat dit een beeld geeft van het alcoholgebruik van de voorbije 3 maand. Hiervoor dient het haarstaal te zijn afgenomen door het haar te knippen zo dicht mogelijk tegen de hoofdhuid. De gemeten concentratie wordt gerapporteerd indien de waarde >5pg is. Bij een waarde kleiner dan 5pg wordt geschreven : niet gerapporteerd. De vermelding van de maanden waarin terug in de tijd kan worden gekeken staat ook vermeld in het addendum.

Jouw gezondheid en veiligheid is onze eerste bezorgdheid. Door zo'n haarnalyse voor ETG kan je alcoholconsumptie in de gaten houden. Je kan ingrijpen als je merkt dat je teveel drinkt. Je kan jezelf elk moment evalueren en minderen met alcoholinname indien nodig. Je kan je progressie meten tijdens Tournée Minérale.  Je bent in staat om zelf te bepalen om al dan niet je alcoholinname te verminderen. 

 

In de afnamekit voor ETG in haar zit alle materiaal dat je zal helpen bij de afname. Een gedetailleerde handleiding met de nodige instructies zal je alle mogelijkheden geven om de afname correct te doen. De analyse wordt standaard uitgevoerd op 50 mg haarstaal. Het staal zal je moeten afknippen tegen de hoofdhuid, waarbij een haarpluk met "penseeldikte" zal moeten afnemen. 

 

 

De analyse wordt uitgevoerd in een ISO/IEC 17025 geaccrediteerd laboratorium met een analysemethode die gebaseerd is op werkwijzen gepubliceerd in internationale wetenschappelijke literatuur. Het haarstaal wordt onderworpen aan een wasfase, gepulveriseerd en geëxtraheerd. Het extract wordt vervolgens opgezuiverd en aangeconcentreerd, waarna de kwantitatieve bepaling wordt uitgevoerd door middel van vloeistofchromatografie tandem massapectrometrie. De analyse is niet opgenomen in de BELAC-accreditatiescoop. Eurofins neemt deel aan externe kwaliteitscontroles (3 evaluaties/jaar). 

Overmatig alcoholgebruik is een gevoelig onderwerp en wij hebben er alle begrip voor dat niet iedereen zich er comfortabel bij voelt om risicogebruik te bespreken met een zorgmedewerker om zich te kunnen laten testen. Wij willen je daarom de mogelijkheid bieden om je zo discreet mogelijk te laten testen op overmatig alcoholgebruik. Zo zal de kit verstuurd worden in een blanco verpakking zal onze bedrijfsnaam niet weergegeven worden in het betalingsoverzicht van jouw rekening.

Om dit vlot en correct te kunnen laten verlopen hebben we wel enkele gegevens van jou nodig. Deze worden echter niet permanent opgeslagen en zijn slechts toegankelijk voor een beperkt aantal medewerkers (bv. de persoon die de kit laat samenstellen om naar jou te versturen). De labomedewerker die jouw staal analyseert, zal echter op geen enkele manier kunnen nagaan dat het om jouw staal gaat. Tevens willen we erop wijzen dat alle medewerkers verbonden aan het labo – en dus niet enkel de artsen – gebonden zijn aan het beroepsgeheim. Om zo transparant mogelijk te zijn betreffende de verwerking van jouw gegevens geven we hieronder een woordje uitleg waarom we deze gegevens nodig hebben.

Naam en adres: aangezien we ervoor moeten zorgen dat de zelfafnamekit bij jou terechtkomt, hebben we deze gegevens nodig om hem naar jou te kunnen versturen. Zoals eerder vermeld zal de kit in een blanco verpakking verstuurd worden zodat de inhoud van jouw bestelling voor niemand zichtbaar is.

Rijksregisternummer: in principe moet het labo alle laboresultaten ter beschikking stellen aan andere zorgmedewerkers (dit gebeurt via het digitale platform COZO). De patiënt heeft echter het recht om ervoor te kiezen dat bepaalde gegevens niet gedeeld worden via COZO. Het laboratorium mag dus afzien van de plicht om resultaten door te sturen naar COZO als de patiënt hier specifiek om vraagt Als je toch zou willen dat jouw resultaten beschikbaar worden gesteld voor andere zorgverleners, hebben we jouw rijksregisternummer nodig.

Humatest spant zich in om het resultaat binnen de 10 werkdagen na staalontvangst in het laboratorium te rapporteren uitsluitend via een unieke code die je bij je testkit ontvangen hebt. Na 10 dagen worden ze automatisch verwijderd op Resultaat Opvragen

 

DNA-analyse voor vaderschapstest of familierelatietest

De speekselstalen worden verzameld door middel van 2 steriele wissers. Een wisser is een soort wattenstaafje met verzegeling. Met dit staafje wordt enkele seconden over de binnenkant van de wang gewreven. Zo wordt een speekselstaal afgenomen waarop dan een DNA- analyse kan uitgevoerd worden. Dit is dus een snelle, eenvoudige en pijnloze procedure. Op identieke wijze zoals dit gebeurt voor forensische stalen, zal het DNA geëxtraheerd worden uit deze speekselstalen en finaal resulteren in een DNA-profiel. Het bekomen DNA-profiel levert geen enkel informatie op over uiterlijke kenmerken, leeftijd of gezondheidstoestand van de donor ; het is enkel en alleen een numerieke 'barcode'

De speekselstalen zullen zolang bewaard blijven als de tijd die nodig is om het DNA-profiel ervan op te stellen. Daarna worden ze, samen met hun DNA-extract, max. 1 jaar na de analyse en het versturen van het verslag vernietigd. Het staal zal geanalyseerd worden op basis van uw toestemming en artikel 23 van de GDPR (‘noodzakelijk om een taak in het algemeen belang/contractuele verplichting uit te voeren’). Het DNA-profiel zal gedurende 30 jaar elektronisch bewaard blijven.

Het doel is om met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid (> 99,9%) vast te stellen of de vermeende vader de biologische vader is van het kind. Deze analyse geeft geen indicatie over eventuele ziektes of hun behandelmethodes.

PFAS analyse

Je ontvangt jouw resultaten max 5 werkdagen nadat je jouw staal verstuurd hebt. De resultaten zullen uitsluitend met de unieke code die je bij je testkit ontvangen hebt, beschikbaar zijn op www.humatest.be/resultaat. Na 10 dagen worden ze automatisch verwijderd.