Wat is EtG? 

Ethylglucuronide (EtG) is een directe alcoholmerker, die in het lichaam wordt gevormd wanneer alcohol wordt geconsumeerd. Eén van de matrices, waarin deze merker kan worden gemonitord, is (hoofd)haar.  

 

De relevantie van een EtG bepaling in haar 

De hoeveelheid gedetecteerd EtG in haar geeft een indicatie over de mate waarin alcohol werd geconsumeerd tijdens de voorgaande maanden. 

Volgende beslissinglimieten worden gehanteerd(1): 

  • Een concentratie lager dan of gelijk aan 5 pg EtG/mg  in het proximale hoofdhaarsegment met een lengte van 3 cm tot 6 cm indiceert geheelonthouding of sporadisch alcoholgebruik. 

  • Een concentratie hoger dan 5 pg EtG/mg in het proximale hoofdhaarsegment met een lengte van 3 cm tot 6 cm is sterk suggestief voor herhaald alcoholgebruik.  

  • Een concentratie hoger dan of gelijk aan 30 pg EtG/mg in het proximale hoofdhaarsegment met een lengte van 3 cm tot 6 cm is sterk suggestief voor chronisch overmatig alcoholgebruik.  

Dezelfde beslissingslimieten kunnen gehanteerd worden voor haar afgenomen van andere lichaamsplaatsen, met uitzondering van de oksel- en de schaamstreek, met inachtname van de verschillende tijdsvensters. 

(1) The Society of hair testing (2019) Consensus for the use of alcohol markers in hair for supporting the assessment of abstinence and chronic alcohol consumption. 

 

 

Tijdsvenster 

Om het tijdsvenster waarin kan worden teruggekeken vast te leggen, wordt gerekend met een groeisnelheid van 1 cm/maand. Bij analyse van een segment van 3 cm (hoofd)haar wordt dus gesteld dat dit een beeld geeft van het alcoholgebruik van de voorbije 3 maand. Hiervoor dient het haarstaal te zijn afgenomen door het haar te knippen zo dicht mogelijk tegen de hoofdhuid. Echter, varieert de groeisnelheid gemiddeld gezien tussen de 0.7 en 1.4 cm/maand, en is het gegeven tijdsvenster dus een benadering. 

 

Beïnvloeding van het resultaat door externe factoren 

Het resultaat kan worden beïnvloed door verschillende parameters, zoals een cosmetische behandeling (oa. kleuring, bleaching, permanent), blootstelling aan UV-straling en hitte. Enige behandeling van het haar dient kenbaar gemaakt te worden tijdens de analyseaanvraag.