Chlamydia

Chlamydia soa

Chlamydia is een soa die zich voordoet bij zowel personen met een penis als personen met een vagina en zowel bij jongeren als ouderen. Hierbij is aangetoond dat chlamydia het meest voorkomt onder jongeren. De soa verspreidt zich door seksueel contact, vooral bij seks zonder het gebruik van een condoom. De soa kan zich voordoen op verschillende plekken, bijvoorbeeld bij de piemel, vagina, anus en keel. Dankzij een soa (thuis) test kan worden ondervonden of er sprake is van deze geslachtsziekte. Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op deze soa, maar ook chlamydia zonder symptomen is mogelijk. Doe daarom regelmatig een soa test wanneer je onveilige seks hebt of meerdere bedpartners hebt gehad.

Symptomen

De eerste chlamydia symptomen kunnen zich enkele weken na het seksuele contact voordoen. Gemiddeld gezien is de incubatietijd voor chlamydia zo’n 1 tot 3 weken. De klachten verschillen per persoon en ook per geslacht. Chlamydia zorgt bij zowel bij personen met een penis als personen met een vagina vaak voor klachten als:
·  pijn en/of een branderig gevoel bij het plassen
·  jeuk bij de anus

Daarnaast kan chlamydia bij personen met een vagina symptomen veroorzaken als:
·  buikpijn
·   pijn na het vrijen
·   vocht uit de vagina (meer dan anders)

Symptomen van chlamydia bij personen met een penis kan leiden tot:
·   pijn in de balzak
·   vocht uit de penis 

Chlamydia zonder seksueel contact

Chlamydia zonder seksueel contact kan bijvoorbeeld bij orale seks. De symptomen voor chlamydia in de keel uiten zich vaak in:
· keelpijn
· pijn bij het slikken
· opgezette klieren in de hals

Bij zowel mannen als vrouwen kan ook anale chlamydia zich voordoen. Veel personen met een vagina weten niet dat dit ook kan zonder anale seks. Doordat de vagina en anus dicht bij elkaar liggen, kan de infectie zich daarom gemakkelijker verspreiden. Bij zowel chlamydia bij de geslachtsdelen en anus als bij chlamydia in de keel hoeft er dus niet altijd sprake te zijn van klachten. 

Behandeling

Mocht je chlamydia hebben opgelopen, dan kan de huisarts medicijnen voorschrijven om de chlamydia te behandelen. De klachten kunnen zich verergeren wanneer je niet tot behandeling overgaat. Een verwaarloosde soa kan zelfs lijden tot onvruchtbaarheid.

De behandeling van chlamydia gebeurt met antibiotica, medicijnen tegen bacteriën. Laat je sekspartner(s) weten dat je chlamydia hebt. Zij kunnen zich dan ook laten testen of gelijk beginnen met het slikken van antibiotica. 

Wanneer testen?

Een soa test is aan te raden bij:
·   een (of meer) van de bovengenoemde klachten
·   het hebben van onveilige seks
·   seks met iemand die chlamydia heeft

Chlamydia kan vanaf 3 weken na de besmetting worden aangetoond met een soa test. Bij klachten kun je wel direct een soa test afnemen.