Soa voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen

Een soa kan iedereen overkomen, maar is eenvoudig te vermijden. De kans op een soa kan je verkleinen door veilige seks te hebben. Ook verklein je hiermee de kans dat je een soa doorgeeft.

Een seksueel overdraagbare aandoening, ook wel soa, wordt overgedragen door het hebben van (onveilige) seks. Een soa kan vervelende gevolgen hebben, symptomen zijn niet altijd duidelijk aanwezig. Je kunt jezelf beschermen door altijd een condoom te gebruiken tijdens de seks. Vaak wordt gedacht dat soa’s enkel over te dragen zijn via (anale) seks, pijpen, beffen of seksspeeltjes. Echter kan een soa ook overdragen worden via bijvoorbeeld drugsnaalden. Drank- en drugsgebruik brengen risico’s met zich mee: je bent minder oplettend en je hebt misschien sneller seks zonder condoom.  

Hoe soa voorkomen?

Het is verstandig om een condoom te gebruiken tijdens de seks. Deze beschermt je en verkleint de kans dat je een geslachtsziekte krijgt of doorgeeft. Ook bij pijpen, beffen of oraal contact met de anus is gebruik van een condoom of beflapje aan te raden. Daarnaast is het goed om te weten dat condooms je niet voor 100% beschermen. De kans op besmetting minimaliseer je door jezelf en je bedpartner vooraf te laten testen via de zelftest.

 

Tegen bepaalde soa’s kun je je van tevoren laten inenten, zoals bijvoorbeeld bij hepatitis B en hpv. Bij een hoog risico op hiv is medicijngebruik aan te raden. Bij besmetting met hiv is het belangrijk om hiv-remmers in te nemen. Op die manier is het zelfs mogelijk om onveilige seks te hebben en hiv niet door te geven. 

Waarom soa voorkomen?

Een soa kan resulteren in vervelende symptomen en klachten, welke op langere termijn grote gevolgen kunnen hebben. Wanneer je te lang met een soa rondloopt kan je ontstekingen krijgen, onvruchtbaar worden of zelfs kanker krijgen. Voorbeelden van veelvoorkomende geslachtsziekten zijn chlamydia en gonorroe. De verschillende soa’s kunnen zich voordoen bij de schaamstreek, in de keel of rond de anus. Een seksueel overdraagbare ziekte in de keel en/of mond noemen we: een orale soa. Doet het zich voor in of rondom de anus, dan noemen we dat: een anale soa. In sommige gevallen doet een soa zich voor zonder klachten, maar kan deze wel worden overgedragen.