Anale soa

Soa in de anus

Een anale soa loop je op door anale seks, maar ook door een vinger, tong of seksspeeltje dat in of bij de anus komt. Zowel personen met een penis als personen met een vagina kunnen een anale soa krijgen. Je kunt de volgende anale soa’s oplopen:
· Chlamydia
· Gonorroe
· Genitale wratten of blaasjes
· Herpes genitalis
· Syfilis
· HPV
· HIV

 

Bij een anale soa hebben mensen vaak niet door dat ze besmet zijn. Dit komt omdat anale soa’s bijna nooit klachten geven, in tegenstelling tot een soa aan je geslachtsdelen. Toch is de anus een plek waar het risico om een soa op te lopen hoog. Dit komt doordat de anus geen vocht aanmaakt zoals de vagina dat wel doet. Hierdoor ontstaat er sneller een beschadiging waardoor een bacterie of virus het lichaam makkelijk kan binnendringen. Omdat een anale soa meestal geen klachten geeft, maar je deze wel makkelijk kunt doorgeven is het raadzaam om bij wisselend seksueel contact regelmatig een soa test af te nemen. Dit kan veilig, snel en anoniem via humatest of via je huisarts. 

Symptomen anale soa

Heb je toch symptomen van een anale soa, dan heb je meestal last van de volgende klachten:
·       Jeuk aan de anus
·       Een branderig gevoel aan de anus
·       Diarree
·       Wratten of zweertjes op of in de anus.
·       Pijn bij de stoelgang

 

Bij anale seks kun je ook hiv of hpv oplopen. Hierbij ervaar je geen klachten in de anus, maar wel op andere plekken in je lichaam.

De behandeling

Bij onveilige (anale) seks, klachten of seks met iemand die een soa met zich meedraagt raden wij aan om altijd een soa (thuis)test te af te nemen. Dit kan veilig, snel en anoniem via onze humatest webshop of via je huisarts. Heb je een positieve test, dan heb je in veel gevallen een behandeling nodig. Anale chlamydia, gonorroe en syfilis worden verholpen met antibiotica. Genitale wratten of blaasjes en herpes genitalis gaan vaak vanzelf weer over. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, dus gebruik ook bij anale seks altijd een condoom.