Soa test afnemen

Wanneer doe je een soa test?

De term soa staat voor ‘seksueel overdraagbare aandoening’, in het Engels ook wel STD (sexually transmitted diseases) genoemd. We kennen verschillende soorten soa’s, zoals:

·       Chlamydia
·       Gonorroe
·       HIV
·       HPV
·       Genitale wratten
·       Syfilis
·       Hepatitis B

Je kunt een soa krijgen door (onveilige) vrijpartij via bijvoorbeeld zoenen, penetratie, beffen of pijpen. Ook via seksspeeltjes, dus zonder daadwerkelijk seksueel contact, kan een geslachtsziekte zich verspreiden. Iedere soa heeft zijn eigen symptomen. Klachten die bij de meeste soa’s terugkomen zijn:

·       Pijn bij het plassen
·       Jeuk
·       Pijn bij de geslachtsdelen
·    Wratten of blaasjes bij de geslachtsdelen, anus of mond.

Daarnaast zijn er nog veel andere symptomen en klachten die kunnen wijzen op een soa. Je kunt ook een soa zonder klachten hebben. Heb je symptomen of heb je regelmatig onveilige seks?  Het is dus van groot belang om bij klachten of bij het geregeld hebben van (onveilige) seks een soa (thuis) af te nemen. Dit kan via de huisarts, of bestel snel, veilig en anoniem via humatest.be.

Ook als je een spiraaltje plaatst is het aan te raden om vooraf een te controleren of je geen soa hebt. Wanneer je een soa hebt als je spiraal geplaatst wordt kan dit leiden tot ontstoken eileiders en onvruchtbaarheid. Daarom moet je altijd een soa test doen voordat een spiraaltje wordt geplaatst. 

Hoe voorkom je een soa?

Je verkleint de kans op een soa door tijdens de seks een condoom te gebruiken. Ook als je een spiraaltje hebt, kun je alsnog een soa krijgen. Een spiraal beschermt, anders dan een condoom, alleen tegen zwangerschap, en niet tegen een soa. Dit geldt ook voor de pil. Bij Hepatitis B kun je jezelf laten vaccineren zodat je beschermd bent tegen de soa.

Hoe doe je een test?

Een soa test afnemen kun je bij de huisarts of met een zelftest van humatest.  Deze bestel je heel eenvoudig via humatest.be en wordt anoniem in een blanco envelop door de post bij je thuis afgeleverd.  De afgenomen test stuur je vervolgens via de post weer terug naar het laboratorium van Eurofins Clinical Diagnostics. Hier wordt je test geanalyseerd op de aanwezigheid van mogelijke soa’s. Het resultaat kun je anoniem aflezen door in te loggen met persoonlijke code. Ben je positief? Dan is het verstandig om met het resultaat naar je huisarts te gaan voor medicijnen of een behandeling met bijvoorbeeld injecties.