Symptomen soa personen met een penis

Het oplopen van een soa, ook wel geslachtsziekte, kan iedereen gebeuren en is niets om je voor te schamen. Meestal ontwikkelen de klachten zich met 1 tot 3 weken na het seksuele contact. Je kan je na 14 dagen nadat je onveilige seks hebt gehad laten testen voor een betrouwbaar resultaat. Het komt ook voor dat personen met een penis geen soa-symptomen hebben maar wel een soa-drager zijn. De meest voorkomende soa's zijn chlamydia en gonorroe.

Symptomen chlamydia bij personen met een penis

Chlamydia is een bacterie welke zorgt voor een ontsteking. De bacterie zit in het slijmvlies van iemand die besmet is en wordt overgedragen tijdens seksueel contact. Chlamydia kan de volgende soa symptomen vertonen bij personen met een penis:

· Pijn of branderig gevoel bij het plassen
· Afscheiding uit de plasbuis, vooral ’s morgens
· Pijn in de balzak

Het is de meest voorkomende soa in België en komt vooral voor bij jongeren. Deze soa is goed te behandelen met antibiotica maar als de bacterie lang aanwezig in het lichaam kan dit andere ontstekingen of zelfs tijdelijk verminderde vruchtbaarheid veroorzaken. 

Soa test bij personen met een penis

Hoe gaat een soa-test bij een persoon met een penis? Voor een test op chlamydia of gonorroe wordt er urine of afscheiding uit de penis, anus of keel afgenomen. De urine en/of afscheiding (slijm) worden vervolgens in een geaccrediteerd laboratorium onderzocht. Lees hier meer over het afnemen van een soa-zelftest.

Gonorroe symptomen bij personen met een penis

Ondanks dat de bijnaam 'druiper' doet vermoeden dat gonorroe vooral bij mannen voorkomt, is dat niet waar. Wel is de kans groter bij  personen met een vagina dat ze geen of weinig klachten ervaren. Gonorroe kan de volgende soa-symptomen veroorzaken bij personen met een penis:

· Een branderig gevoel of pijn bij het plassen
· Een pussige afscheiding uit de penis (druiper)
· Anale slijmerige afscheiding, pijn, jeuk en irritatie,
 
 diarree, obstipatie en loze aandrang bij toiletgang
· Ontsteking in de keel
· Ontsteking van de bijballen
· Ontsteking van de prostaat


Net als chlamydia kan gonorroe worden behandeld met antibiotica en zonder behandeling andere ontstekingen zoals een bijbalontsteking, tijdelijk verminderde vruchtbaarheid veroorzaken of bij ernstige gevallen kan de bacterie in de bloedbaan komen.

Wacht niet te lang

Wanneer je onveilig seksueel contact hebt gehad of verschillende bedpartners hebt, is het belangrijk om een soa test af te nemen. Ook wanneer je geen soa-symptomen hebt als persoon met een penis. Hiermee voorkom je verspreiding en nare gevolgen van een onbehandelde soa. Bestel de test gemakkelijk en snel, en vraag je resultaat na max. 5 werkdagen anoniem online op via humatest.be

resultaat tussen 5-10 werkdagen

met zorgvuldige lab analyse

100% anoniem met eigen code

uitgevoerd bij Eurofins Clinical Diagnostics